ΣΙΝΕ

Τρίτη 29 Αυγούστου 2017

Γρεβενά: Ένας «γερμανός» (Αγριοντοματιά - Solanum elaeagnifolium) απειλεί τις εκτατικές καλλιέργειες

Στο δρόμο για Βασιλίτσα, υπάρχει ένα ζιζάνιο σε 3 σημεία πριν την Αγία Παρασκευή Πολυνερίου. Είναι η Αγριοντοματιά ή Γερμανός (Solanum elaeagnifolium), που...
κατακλύζει σιγά σιγά την Ελλάδα. Δεν την τρώει κανένα ζώο, ενώ πολλαπλασιάζεται ταχύτατα και πολύ εύκολα. 

Το ιδιαίτερα ανθεκτικό και ανταγωνιστικό, σε σχέση με άλλα φυτά της ελληνικής χλωρίδας, ζιζάνιο σολανός, γνωστότερο και ως «γερμανός», εξαπλώνεται ταχύτατα στην ύπαιθρο και σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, αν δεν αντιμετωπιστεί, σε 20 έτη το πρόβλημα, σε επίπεδο οικονομικής και περιβαλλοντικής ζημίας, θα είναι δέκα φορές μεγαλύτερο.

Εκεί πάνω υπάρχει σε τρία σημεία: Ανεβαίνοντας μετά τα Αναβρυτά στα μελίσσια αριστερά (1), στο ύψος της σκορδένιας της πέτρας (2) και λίγο παραπάνω (3).
Αν δεν την ψεκάσει κάποιος φέτος και του χρόνου με ισχυρό διασυστηματικό ζιζανιοκτόνο, θα επεκταθεί, θα κατακλύσει τα βοσκοτόπια και θα σκεπάσει κάθε άλλο είδος χορτοδοτικού-σανοδοτικού φυτού κι όχι μόνο.

Σε κάποια άλλα σημεία της περιοχής μας το έχω εξαλείψει εγώ τα τελευταία χρόνια.

Ζητείται τώρα κάποιος βλάχος με ευαισθησίες ή κάποια δημοτική πρωτοβουλία (έχω ενημερώσει επανειλημμένα), να το διαχειριστεί πριν μας πνίξει ο Γερμανός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: