ΣΙΝΕ

Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017

Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Την παραμονή το βράδυ ή ανήμερα;

Ναι, ναι, ξέρω… 
Γιορτάζετε τα Χριστούγεννα κάθε μέρα μέχρι τη στιγμή που το χριστουγεννιάτικο δέντρο θα ανέβει ξανά στο πατάρι… Η ερώτησή μου, όμως, δεν αναφέρεται τόσο στο πνεύμα, όσο στο… γεύμα των γιορτών! Στο πότε, δηλαδή, επιλέγετε να στρώσετε το χριστουγεννιάτικο τραπέζι και να μαζέψετε γύρω από αυτό όλους όσους αγαπάτε: Την παραμονή το βράδυ ή ανήμερα το μεσημέρι; Και οι δύο ημέρες έχουν τα καλά και τα κακά τους…

Αν επιλέγετε την παραμονή το βράδυ για να οργανώσετε το γιορτινό σας τραπέζι, σημαίνει πως την επόμενη ημέρα μπορείτε απλά να χαλαρώσετε, να ανοίξετε τα δώρα σας και να μείνετε μακριά από την κουζίνα, αφού, όλο και κάτι θα έχει περισσέψει από το χθεσινοβραδινό δείπνο. Αυτό, φυσικά, αν δεν είστε καλεσμένοι σε κανένα άλλο γιορτινό τραπέζι ανήμερα τα Χριστούγεννα… Μην ανησυχείτε… Ευτυχώς υπάρχει και η δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων η οποία –συνήθως– μας βρίσκει στον καναπέ ή στο κρεβάτι από το πρωί μέχρι το βράδυ ;-)

Τώρα, αν ανήκετε στην κατηγορία εκείνων που επιλέγουν να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα ανήμερα το μεσημέρι, πολύ απλά, θα αγχωθείτε λίγο για να τα έχετε όλα στην εντέλεια, αλλά το βραδάκι θα μπορέσετε να χαλαρώσετε – χαλάρωση η οποία μπορεί να επεκταθεί και στην επόμενη ημέρα (ναι, ναι, τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων όπως αναφέραμε πιο πάνω)!

Όπως κι αν έχουν τα πράγματα, όποια ημέρα κι να επιλέξετε να γιορτάσετε τα Χριστούγεννα μαζί με τους αγαπημένους σας, σίγουρα θα πρέπει να προνοήσετε για ένα πράγμα: για το φαγητό! (εντάξει, και για τα δώρα) Κι εδώ, φίλοι μου, έρχομαι εγώ για να σας προτείνω τις συνταγές εκείνες που θα σας κάνουν να θέλετε τα Χριστούγεννα να κρατήσουν για πάντα! Λοιπόν, έχουμε και λέμε…

Ξεκινάμε με το Χριστόψωμο, το οποίο δεν λείπει από κανένα χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Μπορείτε να το προμηθευτείτε από τον φούρνο της γειτονιάς ή να δημιουργήσετε το δικό σας σπιτικό Χριστόψωμο με αυτή την υπέροχη συνταγή την οποία θα βρείτε εδώ. Σειρά έχει η Τραγανή πολέντα με σάλτσα Ραΐτα. Στόχος της; Να βάλει «φρένο» στην ανυπομονησία των καλεσμένων σας χωρίς, όμως, να τους χορτάσει ;-)

Φυσικά, δεν θα πρέπει να ξεχάσετε και τη σαλάτα. Με όλα τα καλούδια που υπάρχουν στο τραπέζι, κανείς δεν προσέχει τη σαλάτα. Αυτό, φυσικά, μπορεί να συμβεί με κάποιες σαλάτες, όχι όμως με τη Σαλάτα εσπεριδοειδών με φουντούκια. Μια πρωτότυπη σαλάτα γεμάτη χρώμα, γεύση και άρωμα!

Και προχωράμε στο βασικό μενού μας. Ορεκτικά, συνοδευτικά, κυρίως πιάτα και ένα γιορτινό γλυκό το οποίο θα ολοκληρώσει με απόλυτη επιτυχία τη νύχτα ή… τη μέρα σας. Ρίξτε μια ματιά και επιλέξτε ό,τι θα ταίριαζε στα γούστα τα δικά σας και των καλεσμένων σας.

Για αρχή ή… για «το πλάι»

Τρία πεντανόστιμα πιάτα τα οποία πραγματικά μπορείτε να τα απολαύσετε μόνα τους ή μαζί με το κυρίως πιάτο. Ποια είναι αυτά; Ένα Σουφλέ κοτόπουλο, ένας λαχταριστός Πουρές γλυκοπατάτας, ή το εκπληκτικό Στρούντελ με κολοκύθα, φέτα και μανιτάρια το οποίο μπορείτε να θαυμάσετε σε αυτή εδώ τη φωτογραφία:

Περνάμε στο ψητό (κυριολεκτικά και μεταφορικά)

Σας έχω γαλοπούλα… Γρήγορη, αργή, γεμιστή… Μπορείτε να επιλέξετε εκείνη που συμβαδίζει με τη γεύση και… τον χρόνο σας. Εκτός από την γαλοπούλα, όμως, σας έχω, επίσης, Γεμιστό ρολό κοτόπουλο και Χοιρινό μπούτι στον φούρνο. Παρακάτω, θα βρείτε τις τρεις εναλλακτικές για τη γαλοπούλα μιας και αυτή θεωρείται για πολλούς η πρωταγωνίστρια του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού.

Γρήγορη Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα


Γαλοπούλα ψητή σε άλμη


Ψητό γεμιστό στήθος γαλοπούλας

Ολοκληρώνουμε με ένα γλυκάκι (και τι γλυκάκι!!!)

Και να που έφτασε η στιγμή που όλοι περιμένατε… Το γλυκό – και συγκεκριμένα, το χριστουγεννιάτικο γλυκό! Τέσσερις διαφορετικές προτάσεις, η μία καλύτερη από την άλλη… Όποια κι αν διαλέξετε, θα μπορέσει να σφραγίσει το δείπνο ή το γεύμα σας με απόλυτη επιτυχία!

Χριστουγεννιάτικος κορμός με φρούτα του δάσους


Χριστουγεννιάτικη πουτίγκα


Χριστουγεννιάτικα brownies με κεράσια γλασέ


Χριστουγεννιάτικη τούρτα με σοκολατένια δέντρα

Καλά, χαρούμενα και… απολαυστικά Χριστούγεννα σε όλους!

Άκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: