ΣΙΝΕ

Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017

Η Αυστρία καταργεί τον νόμο που απαγορεύει το κάπνισμα

Παρά την έκθεση του ΟΑΣΑ που την θέλει δεύτερη μετά την Ελλάδα σε αρνητικό ρεκόρ στο κάπνισμα, η Αυστρία καταργεί τον νόμο που απαγορεύει το τσιγάρο μέσα στα εστιατόρια.


Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του Καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, στην Αυστρία συμφώνησε, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με το κόμμα των Ελευθέρων, για τον σχηματισμό της νέας αυστριακής κυβέρνησης, στην κατάργηση του νόμου για τη γενική απαγόρευση του καπνίσματος στην εστίαση.

Σε μία πρώτη αντίδρασή της, η απερχόμενη υπουργός Υγείας Παμέλα Ρέντι-Βάγκνερ, του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (σ.σ. το οποίο ηγείτο του έως τώρα συνασπισμού του με το Λαϊκό Κόμμα), κατήγγειλε τη συμφωνία των δύο μελλοντικών κυβερνητικών κομμάτων ως «τεράστια οπισθοδρόμηση στην πολιτική Υγείας», επισημαίνοντας πως με τον τρόπο αυτό η νέα κυβέρνηση αποδεικνύει πως δεν δίνει «καμία αξία στην υγεία των ανθρώπων».

Ήδη από την έναρξη των διαπραγματεύσεων σχηματισμού κυβέρνησης μεταξύ Λαϊκού Κόμματος και Κόμματος των Ελευθέρων, οι Ελεύθεροι έθεταν ως έναν από τους όρους για τη συμμετοχή τους στη μελλοντική κυβέρνηση, ακριβώς αυτή την κατάργηση του νόμου απαγόρευσης του καπνίσματος στην εστίαση, ο οποίος είχε ψηφιστεί από την αυστριακή Βουλή τον Μάιο του 2015 και που επρόκειτο να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Μαΐου του 2018.

Σε αντίθεση με τον Κουρτς, ο οποίος σε πρόσφατες δηλώσεις του προσπαθούσε να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις και τις προειδοποιήσεις από διάφορες πλευρές για μία τέτοια εξέλιξη, ο αρχηγός των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στάχε επέμενε στη θέση του κόμματος του για την κατάργηση του νόμου απαγόρευσης του καπνίσματος και για τη διατήρηση του καθεστώτος που ίσχυε έως τώρα.

Και αυτό, τη στιγμή που στην πρόσφατη, νέα συγκριτική έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) - η οποία δημοσιεύεται κάθε δύο χρόνια – η Αυστρία εμφανίζεται με το δεύτερο αρνητικό ρεκόρ στο θέμα του καπνίσματος, μετά την Ελλάδα που είναι πρώτη στον σχετικό κατάλογο.

Ευρήματα της έκθεσης του ΟΟΣΑ

Η έκθεση του ΟΟΣΑ διαπιστώνει πως, σε αντίθεση με την πλειονότητα των χωρών του Οργανισμού, όπου υπήρξε μείωση τα τελευταία χρόνια, στην Αυστρία το ποσοστό του πληθυσμού που καπνίζει σε καθημερινή βάση παρέμεινε σταθερό και ανέρχεται σήμερα στο 24,3%, και είναι μεγαλύτερο μόνον στην Ελλάδα όπου φθάνει στο 27,3%, ενώ ο μέσος όρος στην Ευρώπη βρίσκεται στο 18,4%.

Ο έως τώρα αυστριακός νόμος περί «Προστασίας των μη καπνιστών» ισχύει στη χώρα από την 1η Ιανουαρίου του 2009 και, έπειτα από μία μεταβατική περίοδο 18 μηνών, εφαρμόζεται με σχετική αυστηρότητα στην Αυστρία από την 1η Ιουλίου 2010.

Σύμφωνα με αυτόν τον νόμο, που, μετά τη σημερινή συμφωνία των δύο μελλοντικών κυβερνητικών κομμάτων θα ισχύει πλέον και μετά την 1η Μαΐου 2018, όλες οι επιχειρήσεις εστίασης στην Αυστρία (από εστιατόρια, καφέ, την ταβέρνα του χωριού μέχρι τη ντίσκο) με χώρους μέχρι 50 τετραγωνικά μέτρα έχουν ελεύθερη επιλογή να λειτουργούν ως κατάστημα για καπνιστές ή μη καπνιστές.

Επιχειρήσεις με χώρους μεγαλύτερους των 50 τετραγωνικών μέτρων, που επιθυμούν να έχουν μικτή λειτουργία, για καπνιστές και μη καπνιστές, πρέπει να έχουν διαμορφώσει και να διαθέτουν ξεχωριστούς χώρους για καπνιστές και μη καπνιστές, ίδιων διαστάσεων, σε διαφορετική περίπτωση είναι επιβεβλημένη αυτόματα η απαγόρευση του καπνίσματος και το κατάστημα λειτουργεί αποκλειστικά ως μη καπνιστών.

Η Αυστρία είχε προχωρήσει τον περασμένο Μάρτιο και στην απαγόρευση του καπνίσματος κάτω των 18 ετών από τα μέσα του 2018, έπειτα από τη συμφωνία που είχε επιτευχθεί τότε μεταξύ των εκπροσώπων των εννέα αυστριακών ομόσπονδων κρατιδίων – καθώς σε αυτά βρίσκεται η αρμοδιότητα ως προς το κάπνισμα.

Η Αυστρία με το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο είναι οι μόνες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις οποίες το κάπνισμα επιτρέπεται σήμερα από τα 16 χρόνια, ενώ σε έρευνες έχει επανειλημμένα διαπιστωθεί ότι η ηλικία στην οποία οι νέοι στην Αυστρία αρχίζουν το κάπνισμα είναι πολύ χαμηλή, η χαμηλότερη στην Ευρώπη, μόλις στα ένδεκα τους χρόνια, και πως στους 15χρονους νέους το ποσοστό των καπνιστών είναι στα μεν κορίτσια 26% στα δε αγόρια 24%.

pagenews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: