ΣΙΝΕ

Παρασκευή 6 Απριλίου 2018

Πώς θα διαλέξετε το καλύτερο αρνί ή κατσίκι για το Πάσχα

Συμβουλές στους καταναλωτές για να είναι σίγουροι για το κρέας που θα βάλουν στο πασχαλινό τους τραπέζι δίνει η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή και...
ο ΕΦΕΤ, ενώ οι έλεγχοι στην αγορά είναι αυξημένοι και θα ενταθούν περαιτέρω τις επόμενες μέρες.

Φέτος, το κόστος για το τυπικό «πασχαλινό καλάθι» με αρνί ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 60,89 ευρώ (από 41,41 έως 92,44 ευρώ), ενώ με κατσίκι σε 62,20 ευρώ (από 44,12 έως 92,48 ευρώ).

Εκτός, όμως από τις επικρατούσες τιμές των πασχαλινών διατροφικών ειδών, θα πρέπει να προσεχθεί και η ποιότητα και οι σημάνσεις που φέρουν τα είδη αυτά κατά τη διάθεσή τους προς πώληση.

Για το λόγο αυτό ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχων Τροφίμων (ΕΦΕΤ) εξέδωσε σχετικό δελτίο τύπου, βασικά σημεία του οποίου παρατίθενται παρακάτω:

Τι πρέπει να προσεχθεί γενικά:
* Αγοράστε από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς.

* Αγοράστε κρέας που είναι τοποθετημένο μέσα σε ψυγεία ή ψυχόμενες προθήκες και όχι εκτός ψυγείου ή εκτεθειμένο σε σκόνη, έντομα και μικρόβια.

* Δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στις συνθήκες υγιεινής του προσωπικού και στην καθαριότητα του εξοπλισμού και του χώρου από όπου προμηθεύεστε τρόφιμα.

* Εξετάζετε προσεκτικά την επισήμανση των προϊόντων και τις ενδεικτικές πινακίδες πώλησης.

Τι πρέπει να προσεχθεί κατά την προμήθεια αμνοεριφίων, σπλάχνων και κρέατος:* Για όλα τα αμνοερίφια εγχώριας παραγωγής, η σφραγίδα καταλληλότητας έχει χρώμα «τυρκουάζ» («λαμπρό κυανούν») και ωοειδές σχήμα.

* Τα αμνοερίφια εισαγωγής από τρίτες χώρες φέρουν την ωοειδή σφραγίδα καταλληλότητας σε χρώμα καστανό.

* Κάθε σφάγιο πρέπει υποχρεωτικά να φέρει σφραγίδες και στα δύο ημιμόριά του.

* Τα σπλάχνα δεν πρέπει να φέρουν οζίδια και κύστεις, ούτε να παρουσιάζουν μεταβολές του χρωματισμού και να μην είναι εκτεθειμένα στο περιβάλλον.

* Επιπλέον, στα κατεψυγμένα, πρέπει να εξετάζεται η ημερομηνία κατάψυξης και λήξης του προϊόντος.

Τι προσέχουμε κατά την προμήθεια νωπών αυγών:
* Τις προβλεπόμενες ενδείξεις στη συσκευασία, όπως η ημερομηνία ωοτοκίας, η ημερομηνία συσκευασίας ή ωοσκόπησης, η ημερομηνία λήξης.

* Για την καλή συντήρηση διατηρήστε τα αυγά σε δροσερό χώρο.

Τι πρέπει να προσέξετε κατά την προμήθεια σοκολατένιων αυγών:
* Για την αγορά σοκολατένιων αυγών που προσφέρονται κυρίως σε παιδιά, ισχύουν οι γενικοί κανόνες υγιεινής κατά τη συντήρηση, την έκθεση και τη διάθεση από σταθερά και επώνυμα σημεία πώλησης τροφίμων.

* Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται από τους γονείς στο περιεχόμενο των σοκολατένιων αυγών, όπως παιχνίδια μικρών διαστάσεων, (μπορεί να προκληθεί πνιγμός) και στην υποχρεωτική αναγραφή της σύνθεσης (σοκολάτα γάλακτος, υγείας) και της ημερομηνίας ανάλωσης.

Τι ισχύει για τις βαφές των αυγών:
* Οι χρησιμοποιούμενες διακοσμητικές βαφές αυγών είναι οι επιτρεπόμενες.

* Να βάφονται μόνο τα αυγά που έχουν παραμείνει ακέραια κατά το βρασμό.

* Να ακολουθούνται οι οδηγίες χρώσης που αναγράφονται στις συσκευασίες.

Τέλος, παρακαλούνται, οι καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις αγορές τους και στην περίπτωση που διαπιστώσουν διάθεση υποβαθμισμένων, ακατάλληλων, αλλοιωμένων τροφίμων ή αντιμετωπίσουν φαινόμενα εξαπάτησης ή παραπλάνησής τους να απευθύνονται στον Ε.Φ.Ε.Τ. και στον πενταψήφιο τηλεφωνικό αριθμό 11717.

Δεν υπάρχουν σχόλια: