ΣΙΝΕ

Τετάρτη 23 Μαΐου 2018

11 εξωφρενικοί κανόνες εθιμοτυπίας που εφαρμόζονται στην Ιαπωνία και τηρούνται από όλους με ευλάβεια

Η Ιαπωνία είναι γνωστή για τους απίστευτα σύνθετους κανόνες εθιμοτυπίας. Σε όλους τους υπόλοιπους λαούς απλές και καθημερινές πράξεις δεν μετατρέπονται σε ιδιαίτερες τελετές. Για τους Ιάπωνες όμως,...
αυτές οι τελετές είναι κομμάτι της καθημερινότητάς τους .

Εμείς έχουμε συλλέξει για εσάς κάποιους τυπικούς κανόνες ευγένειας που ισχύουν στην Ιαπωνία.
Boy anime male manga cartoon icon. Vector graphic — стоковый вектор
© jsk / pixabay © jemastock / depositphotos

Η προσφώνηση των ατόμων με το όνομά τους δεν είναι αρκετή στην Ιαπωνία. Χρησιμοποιούν τον τίτλο σεβασμού “-san” που είναι ο πιο απλός που υπάρχει. Υπάρχουν στην πραγματικότητα πάρα πολλά επιθήματα για την προσφώνηση των ανθρώπων:

© useful-tips-japan

Είναι ένα ολόκληρο τελετουργικό. Να τι πρέπει να κάνετε:

Θα δώσετε τη χειρότερη εντύπωση αν βάλετε τις επαγγελματικές κάρτες στην τσέπη σας!
Современный лифт с открытой двери — стоковое фото
© gl0ck / depositphotos © jsks / pixabay

Αποδεικνύεται ότι ακόμη και εδώ υπάρχουν άτυποι αλλά σαφείς κανόνες. Αν είστε ο πρώτος που εισέρχεστε σε έναν κενό ανελκυστήρα, θα πρέπει να γίνετε ο “καπετάνιος” και να στέκεστε κοντά στα κουμπιά ελέγχου. Θα χρειαστεί πιο πριν να κρατήσετε την πόρτα ανοιχτή μέχρι να εισέλθουν όλοι στον ανελκυστήρα. Αυτό θα πρέπει να το κάνετε για κάθε όροφο στον οποίο σταματά ο ανελκυστήρας. Πρέπει επίσης να είστε ο τελευταίος που θα βγει και πρέπει να τα κάνετε όλα πολύ γρήγορα.

Εάν είστε τουρίστας στην Ιαπωνία, σας συμβουλεύουμε να προσeξετε ώστε να μην είστε οι πρώτοι που θα μπείτε σε ένα ασανσέρ.

8. Μετρό
Токио, Азии, Япония, Человеческого, Метро, Город
© moritzklassen / pixabay © blog.udn

Στο μετρό, υπάρχουν ορισμένοι περιοριστικοί κανόνες που ακολουθούν οι Ιάπωνες: η συζήτηση δεν επιτρέπεται (ούτε στο τηλέφωνο) κι απαγορεύεται να κοιτάζετε τους άλλους.

Δεν είναι συνηθισμένο να δίνετε τη θέση σας στους ηλικιωμένους, ακόμα και αν δεν μπορούν να σταθούν. Υπάρχουν ειδικά καθίσματα με σήμανση για αυτούς, καθώς και για άτομα με ειδικές ανάγκες και έγκυες γυναίκες. Αυτά τα καθίσματα δεν πρέπει να καταλαμβάνονται από άτομα που δεν ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες.

7. Το άγγιγμα

Στην Ιαπωνία, είναι αγένεια να κοιτάζουμε τους ανθρώπους στα μάτια, πόσο μάλλον να τους αγγίζουμε. Αυτή η χώρα δεν είναι πολύ μεγάλη, έτσι κάθε Ιάπωνας σέβεται τον προσωπικό χώρο των άλλων. Εάν ταξιδέψετε στην Ιαπωνία, μην αγγίξετε τους ανθρώπους. Αν δώσετε ένα φιλί σε δημόσιο χώρο είναι επίσης απαγορευμένο. Πριν από το 1945, θεωρούταν παραβίαση της δημόσιας τάξης.

6. Αλκοολούχα ποτά
Азии бизнесмен с сложа руки — стоковое фото
© AlexNazaruk / depositphotos © twicopy

Όταν ένας Ιάπωνας πίνει, η κοινωνική ιεραρχία καταρρέει εντελώς. Και αυτό γιατί οι Ιάπωνες πίνουν πραγματικά πολύ. Ένας καθηγητής μπορεί να πιει με τους μαθητές του, και στη συνέχεια θα τον πάνε αυτοί σηκωτό στο σπίτι. Ένας υποδειγματικός υπάλληλος που καθημερινά υποκλίνεται από σεβασμό στον επιχειρηματικό συνεργάτη του, μπορεί να μεθύσει σε ένα μπαρ καραόκε και να κάνει εμετό πάνω στο κοστούμι του. Και όλο αυτό θεωρείται φυσιολογικό. Ενδιαφέρον είναι ότι, όταν όλοι θα έχουν πια συνέλθει, θα συμπεριφέρονται σαν να μη συνέβη τίποτα. Στην Ιαπωνία, ό, τι συμβαίνει σε μια καuτή έξοδο παραμένει μυστικό.

5. Χρήματα
9
© melon-panda.livejournal

Οι Ιάπωνες έχουν μια παράξενη στάση απέναντι στα χρήματα, γιατί για κάποιο λόγο δεν επιθυμούν να τα δείχνουν δημόσια. Ως εκ τούτου, οι φάκελοι χρημάτων διακοσμημένοι με παραδοσιακό τρόπο είναι πολύ δημοφιλής στην Ιαπωνία. Και αν δεν έχετε έναν τέτοιο φάκελο, θα πρέπει να τυλίξετε τα χρήματα σε ένα κομμάτι χαρτί πριν τα δώσετε σε κάποιον.

Φυσικά, δεν χρειάζεται να το κάνετε αυτό στα σούπερ μάρκετ, αλλά θα πρέπει να λάβετε υπόψη αυτόν τον κανόνα, ότι δηλαδή δεν μπορείτε να δώσετε τα χρήματά σας στον ταμεία, αλλά να τα βάλετε μόνοι σας στο ταμείο. Όλα αυτά γίνονται για χάρη της προστασίας του προσωπικού χώρου.

4. Η τέχνη του να κάθεστε σωστά

© gwaar / flickr

Το να καθίσετε αναδιπλώνοντας τα πόδια σας κάτω από τους μηρούς ενός άλλου ατόμου ονομάζεται “seiza”. Είναι ο τρόπος με τον οποίο οι Ιάπωνες κάθονται στο πάτωμα. Αισθάνονται τόσο άνετα καθισμένοι στο seiza-style, όσο αν κάθονταν σε μια πολυθρόνα. Όμως, οι Ευρωπαίοι δεν είναι εξοικειωμένοι με αυτή τη θέση, με αποτέλεσμα τα πόδια τους να μουδιάζουν μέσα σε λίγα λεπτά.

Εάν είστε τουρίστας ή ηλικιωμένος κι απλώσετε τα πόδια σας, σίγουρα κανείς δε θα σας πει τίποτα. Αλλά θα ήταν αδιανόητα ακατάλληλο για έναν Ιάπωνα να καθίσει έτσι.

3. Δώρα
Рождественский подарок — стоковое фото
© AlexNazaruk / depositphoto

Στην Ιαπωνία, η κουλτούρα των δώρων είναι πολύ ισχυρή και υπάρχουν 2 ειδικές περιόδοι δώρων κάθε χρόνο: o-chugen (το καλοκαίρι) και o-seibo (το χειμώνα).

Σε πολλές χώρες, είναι συνηθισμένο να ανοίγετε ένα δώρο τη στιγμή που το λαμβάνετε. Στην Ιαπωνία, είναι ένα σημάδι αγένειας κι ανυπομονησίας. Εκτός αυτού, τι γίνεται αν αυτός που πρόσφερε το δώρο νιώσει αμηχανία για το μέτριο δώρο που σας έφερε και παρατηρήσει μια δυσαρέσκεια στο πρόσωπό σας;

2. Υπόκλιση
Национальный бизнес-этикет — стоковый вектор
© AlinaOsadchenko / κατάθεση φωτογραφιών © rijal // depositphotos

Η τέχνη της υποκλίσεως είναι τόσο σημαντική στη χώρα αυτή, που τα παιδιά τη μαθαίνουν από μικρή ηλικία. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι υπόκλισης στην Ιαπωνία: όρθιοι, καθιστοί, γυναικείος κι αντρικός τρόπος. Ακολουθούν μερικοί από αυτούς:

Φυσικά, οι τουρίστες και οι ξένοι δεν χρειάζεται να υποκλιθούν, αλλά οι Ιάπωνες θα νιώσουν ικανοποιημένοι εάν το κάνετε.

1. Λήψη άδειας
CHINA
© Clara Cortes / reuters

Στην Ιαπωνία, ένας πελάτης ή ένας επιχειρηματικός συνεργάτης είναι σχεδόν ένας θεός και αντιμετωπίζεται με απίστευτο σεβασμό. Όταν φεύγει, ολόκληρη η εταιρεία τον ακολουθεί στην πόρτα ή το ασανσέρ και συνεχίζουν να υποκλίνονται μέχρι να κλείσουν οι πόρτες.

Είναι κάπως άβολο όταν αυτό συμβαίνει σε ένα κέντρο επιχειρήσεων, όπου αρκετοί αντιπρόσωποι συγκεντρώνονται ταυτόχρονα στα ασανσέρ. Εκτός αυτού, οι υπόλοιποι πελάτες μπορεί να ενοχληθούν. Οι Ιάπωνες της νέας γενιάς πιστεύουν ότι αυτό είναι λίγο υπερβολικό και συχνά αγνοούν αυτό το τελετουργικό. Αναρωτιόμαστε τι περιμένει την παραδοσιακή ιαπωνική εθιμοτυπία τους επόμενους αιώνες.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: