ΣΙΝΕ

Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017

ΤΕΙ ΓΡΕΒΕΝΩΝ… ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΠΟΝΕΜΕΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΝΑΖΗΤΑ ΤΟΝ ΕΠΙΛΟΓΟ ΤΗΣ….!

Του Γιώργου Νούτσου

Το θέμα της δημιουργίας των ΤΕΙ στα Γρεβενά, είναι μια παλιά πολύπαθη ιστορία. Είναι γνωστό, πως για να καταφέρει ένας μικρός τόπος, να...
πείσει την Κεντρική Εξουσία να επενδύσει γνωστικά και επιστημονικά επάνω του, απαιτείται ομοθυμία και συνένωση προσπαθειών κοινωνίας και τοπικών φορέων, αλλά και διεκδικητικό πάθος και πίστη εκ μέρους των πολιτικών εκπροσώπων του Νομού.

Το 2003 ξεκίνησε δειλά δειλά τη λειτουργία του το πρώτο τμήμα ΤΕΙ στα Γρεβενά (Εφαρμογές Πληροφορικής στη Διοίκηση και στην Οικονομία), ενώ το 2009,  με τις άοκνες προσπάθειες του βουλευτή και υπουργού Χρήστου Φώλια και την αγαστή συνεργασία των τοπικών εκπροσώπων (μεταξύ αυτών και ο γράφων, με την ιδιότητα μου τότε ως Δημάρχου Γρεβενών) και της Διοίκησης του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας, άλλα δύο Τμήματα (Επιχειρησιακή Πληροφορική και Διοίκηση Συστημάτων Εφοδιασμού) προστέθηκαν κι έδωσαν πραγματική ώθηση σε μια πρωτόγνωρη για τα μέχρι τότε δεδομένα των Γρεβενών, αναπτυξιακή και επιστημονική διαδικασία.

Καταλυτικά συνετέλεσε στην έλευση των νέων Τμημάτων  -  και πρέπει να το πούμε αυτό - το γεγονός, πως καταφέραμε και δημιουργήσαμε υπερσύγχρονες κτιριακές και εργαστηριακές υποδομές, που αποτέλεσαν και τη βασική μας επιχειρηματολογία για να πείσουμε σαν Γρεβενά, πως όντως πληρούσαμε τις προϋποθέσεις για κάτι πολύ περισσότερο από αυτό που είχαμε και από αυτό που τελικά πήραμε.

Κι εδώ σταματούν τα «καλά» κι αρχίζουν τα προβλήματα, αλλά και οι ευθύνες.  
Δεν πέρασε πολύς καιρός και το ΤΕΙ της πόλης μας απογυμνώθηκε και πάλι. Τα δύο από τα Τμήματα μεταφέρθηκαν ή καταργήθηκαν και σήμερα μείναμε με ένα μόνο Τμήμα στην ουσία, που κι αυτό αρχίζω πλέον κι αμφιβάλλω, κατά πόσο θα μπορέσει επί μακρόν να παραμείνει…
Και γιατί το λέω αυτό;  Ας έρθω λοιπόν και στο προκείμενο αυτού του άρθρου…
Τι και ποιός είναι σήμερα αυτός από τους πολιτικούς μας εκπροσώπους, που μας εγγυάται πως το εναπομείναν Τμήμα δεν θα φύγει και πως αντίθετα, σύντομα καινούργια Τμήματα θα προστεθούν;
Κανείς ! Όπως και κανείς τους δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για το ότι δύο Τμήματα «εκλάπησαν» κυριολεκτικά κάτω από την μύτη μας, χωρίς δυστυχώς ν ανοίξει μύτη.

Και τα ερωτήματα μπαίνουν αδυσώπητα…
Πως αντέδρασε ο τότε κυβερνητικός βουλευτής κος Κοψαχείλης στην απόφαση για απομάκρυνση των δυο Τμημάτων;
Ποιες υποσχέσεις έλαβε - αν έλαβε - και γιατί δεν βγαίνει σήμερα, να τις αναδείξει;
Ακούγεται, πως είχε υπογραφεί Προεδρικό Διάταγμα τότε, που προέβλεπε σε εύθετο χρόνο, τη μεταφορά του Τμήματος Διεθνούς Εμπορίου από την Καστοριά στα Γρεβενά. Αληθεύει; Αν ναι, οφείλει ο κος Κοψαχείλης ευθαρσώς να τοποθετηθεί για να αποσείσει έτσι μέρος των ευθυνών που τον βαρύνουν.

Βλέπουμε σήμερα τον Περιφερειάρχη κο Καρυπίδη να σκίζει τα ιμάτιά του για την Καστοριά – που σημειωτέον καλά κάνει και διεκδικεί για τον εαυτό της ότι περισσότερο μπορεί – λειτουργώντας με πολιτική ανηθικότητα όμως και διοικητική ανευθυνότητα, καθώς έχει χρέος να τηρεί ίσα μέτρα και σταθμά απέναντι στους «υπηκόους» του ! Αναρρωτιέμαι…Υπάρχει άραγε κανείς στο τοπικό πολιτικό μας προσωπικό, που θα επιχειρήσει να τον συνεφέρει; 

Τα Γρεβενά, ατύχησαν δυστυχώς να μην έχουν στήριξη και φωνή προάσπισης των συμφερόντων τους, καθώς ο κος Σημανδράκος είναι δυστυχώς, καθηλωμένος στη λογική των μελλοντικών προσωπικών πολιτικών του επιδιώξεων και στις δύο του «πατρίδες», που μάλλον ασύμμετρα τον βαραίνουν !

Ο κος Μπγιάλας, φορτώνει τις ευθύνες στο παρελθόν και αποδέχεται μοιρολατρικά την αδυναμία του να πράξει το παραμικρό στο παρόν..! Αν όμως έτσι είναι, δεν  οφείλει να λογοδοτήσει στους Γρεβενιώτες και κυρίως, δεν οφείλει να τους εξηγήσει ποιες είναι οι προσπάθειες που καταβάλλει για τη στήριξη του ΤΕΙ των Γρεβενών, αλλά και των Γρεβενιώτικων συμφερόντων γενικότερα; 
Από αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς. Κι οφείλουν τόσο ο Δήμαρχος, όσο και οι Περιφερειακοί και Δημοτικοί μας Σύμβουλοι, όπως και οι Τοπικοί Φορείς, να εγκαινιάσουν έναν ακόμα «ανένδοτο» Πανγρεβενιώτικο αγώνα, για τη στήριξη του τόπου, των συμφερόντων του και την ευημερία της Γρεβενιώτικης κοινωνίας.
Θα μπορούσα να γράψω πολλά και να καυτηριάσω ακόμα περισσότερα. Σταματώ όμως εδώ αναμένοντας, πρωτίστως, υπευθυνότητα και πρωτοβουλίες.
Σαν πολίτες, οφείλουμε να γνωρίζουμε. Κι όσοι μας εκπροσωπούν, οφείλουν να κάνουν τα πάντα για να διεκδικήσουν καλύτερους όρους για τους συντοπίτες μας και τα Γρεβενά. 

Οι καχεκτικές και άλογες δικαιολογίες - με φόντο την οικονομική κρίση - για την ανυπαρξία σχεδίου και αποτελέσματος, δεν είναι αρκετές. Γιατί όλοι πια αντιλαμβάνονται πως περισσότερο δικαιολογίες είναι, για να καλύψουν είτε το μειωμένο ενδιαφέρον τους, είτε  πολύ περισσότερο, την ανικανότητά τους.
Άνοιξε ήδη με το θέμα των ΤΕΙ ένας δημόσιος διάλογος. Προκαλώ και προσκαλώ όλους να πάρουν μέρος σ αυτόν. Κυρίως όμως, αναδεικνύω την ευθύνη εκείνων, που διετέλεσαν βουλευτές - πόσο μάλλον του κου Μπγιάλα – και τους καλώ, να πάψουν να κρύβονται πίσω από τις κομματικές τους προσωπίδες και να βγουν θαρρετά, όσο κι αν χρειαστεί να κοντραριστούν με το πολιτικό ιερατείο του κόμματος ή της κυβέρνησής τους, για την υπηρέτηση των συμφερόντων του τόπου μας…! 

Δεν υπάρχουν πια περιθώρια εκπτώσεων…! 

Τα Γρεβενά στέρεψαν κι έχουν ανάγκη ακόμα και το παραμικρό για να μπορέσουν να παραμείνουν όρθια.
Αν κι αυτό το ελάχιστον αδυνατούν να το πράξουν, είναι βέβαιο, πως σύντομα θα κληθούν να μας αδειάσουν την γωνιά. Καθότι ο κόσμος, μπορεί να έχει μάθει να υπομένει… και να σιωπά… 
Δεν έχει μάθει όμως να συγχωρεί, όσους ίσαμε τώρα, με λόγια παχιά και άπατη πολιτική ανανδρία και αναποτελεσματικότητα, αποδεικνύονται «μεταπράτες» των προδομένων ονείρων του……….!

Δεν υπάρχουν σχόλια: