ΣΙΝΕ

Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017

11ο Συνέδριο Αρχών και Θέσεων της ΝΔ

Με την ολοκλήρωση των εργασιών του 11ου Συνεδρίου Αρχών και Θέσεων, της ΝΔ, καταγράφω κάποιους προβληματισμούς που συνοδευόμενοι από τις θέσεις μας, με απασχόλησαν το διήμερο 16 - 17 / 12 / 2017.

Η εικόνα μιας χώρας που η πλειοψηφία των πολιτών χρωστάει στην Εφορία και απειλείται με κατασχέσεις, δεν είναι η εικόνα μιας κανονικής χώρας.

Η Ελλάδα των φόρων, των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών, δεν είναι η Ελλάδα που θέλουμε.

Είναι η Ελλάδα που θέλουμε να αλλάξουμε.

Γιατί η αναδιανομή και η διαχείριση της μιζέριας είναι επιλογή για αυτούς που κυβερνούν σήμερα.

Για εμάς, στη ΝΔ, επιλογή είναι η μείωση των φόρων, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, η αύξηση του Α.Ε.Π..

Η Ελλάδα της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας.

Η Νέα Δημοκρατία απευθύνεται στους δημιουργικούς Έλληνες, στους νέους ανθρώπους που αναζητούν ελπίδα αλλά και σε αυτούς που αναγκάστηκαν να φύγουν από τη χώρα για να επιβιώσουν.

Απευθύνεται στους ανθρώπους της εργασίας, τους επαγγελματίες, τους αγρότες.

Με όλους αυτούς θα χτίσουμε τη νέα , μεγάλη κοινωνική συμμαχία, του αύριο.

Μας είναι γνωστό το κόστος της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με τα μέτρα ύψους 14,5 δις ευρώ που έφερε και τους 27 νέους φόρους, που επέβαλλε.

Η επιλογή της κυβέρνησης των κ. Τσίπρα - Καμμένου να αυξήσει τους φόρους δεν προκαλεί ασφυξία μόνο στην πραγματική οικονομία και στους πολίτες.

Συνιστά αντικίνητρο για την εργασία και την δημιουργία.Έτσι χωρίς να υπάρχει κίνητρο για εργασία και δημιουργία δεν υπάρχει ανάπτυξη, δεν μπορούμε να περιμένουμε αύξηση του Α.Ε.Π..

Τα πράγματα είναι πολύ απλά.

Με τα σημερινά δεδομένα, ένας ελεύθερος επαγγελματίας με καθαρά φορολογητέα κέρδη 12.000 ευρώ, είναι αναγκασμένος να δίνει το 55% του εισοδήματος του σε φόρους και εισφορές.

Ο φόρος εισοδήματος του είναι 2.640 ευρώ.

Οι ασφαλιστικές εισφορές του 3.234 ευρώ, δηλαδή το 26,95% του εισοδήματος.

Το τέλος επιτηδεύματος του είναι 650 ευρώ.

Σύνολο φόρων και εισφορών 6.524 ευρώ.

Τελικά του απομένουν 5.476 ευρώ, χωρίς να υπολογίσουμε την προκαταβολή 100% του φόρου εισοδήματος.

Με αυτά καλείτε να ζήσει ο ίδιος και η οικογένειά του και να πληρώσει και τον ΕΝΦΙΑ.

Και δεν είναι μόνο αυτά γιατί από την 1/1/2018, θα βρεθεί μπροστά σε ένα νέο παραλογισμό.

Θα πληρώνει κάποιος ασφαλιστικές εισφορές και για τις ασφαλιστικές εισφορές που έχει ήδη πληρώσει, χωρίς να αφαιρούνται από το καθαρό φορολογητέο εισόδημα, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.

Δηλαδή, ένας ελεύθερος επαγγελματίας με καθαρό κέρδος 50.000 ευρώ, προϊόν της εργασίας του, είναι αναγκασμένος να δίνει τα 35.000 ευρώ σε φόρους και εισφορές.

Αυτή η ακραία υπερφορολόγησης, που πλέον είναι ο κανόνας, είναι το εργαλείο της φτωχοποίησης για τη μεσαία τάξη και το μεγαλύτερο αντικίνητρο για δουλειά και δημιουργία.

Σε όλα αυτά να προστεθεί ότι το 2017 τα δημόσια έσοδα μειώθηκαν κατά τρία (3) δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι του στόχου.

Ουσιαστικά όχι μόνο επιβεβαιώθηκε η συρρίκνωση των εισοδημάτων, αλλά και η εξάντληση της φοροδοτικής δυνατότητας των πολιτών.

Η φορολογική πολιτική δεν μπορεί να έχει μόνο εισπρακτικό και να αγνοείται και ο αναπτυξιακός της χαρακτήρας.

Ήρθε πλέον η ώρα για μείωση των φόρων.

Είναι ο μόνος τρόπος για να αναπνεύσει η οικονομία, να δημιουργηθούν κίνητρα και προϋποθέσεις για την άσκηση οικονομικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν αναλάβει σαφείς και συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την επόμενη μέρα.

Δεσμεύσεις που θα μετατραπούν σε εφαρμοσμένες πολιτικές και μέτρα άμεσης μείωσης των φορολογικών επιβαρύνσεων που έχουν επιβληθεί.

Αυτά είναι τα άμεσα μέτρα που θα εφαρμόσουμε:

- Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε δύο χρόνια , αναστολή του Φ.Π.Α. στις νέες οικοδομές για τρία χρόνια, φορολογικά κίνητρα για τους ξένους που θα επιλέξουν την Ελλάδα ως τόπο φορολογικής κατοικίας, με την προϋπόθεση ότι θα έχουν αποκτήσει ακίνητη περιουσία στη χώρα μας.

- Απλοποίηση των διαδικασιών μεταβίβασης ακινήτων και έκπτωση φόρου, ίση με το 40% της δαπάνης για την ανακατασκευή συντήρηση και ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων. Έχει έρθει η ώρα να στηρίξουμε την αγορά ακινήτων αλλά και να αφαιρέσουμε φορολογικά βάρη.

- Μείωση του αρχικού φορολογικού συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα μέχρι τα πρώτα 10.000 ευρώ στο 9% αντί του 22% που είναι σήμερα.

- Μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 20% εντός διετίας και μείωση του φόρου στα μερίσματα από το 15% στο 5%.

- Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών επιχειρήσεων και εργαζομένων μαζί με τη θέσπιση για φορολογικά κίνητρα και μειωμένες εισφορές για τις συνεπείς επιχειρήσεις που καταβάλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές και σέβονται το νομοθετικό πλαίσιο για την αγορά εργασίας.

- Σταθερό και απλοποιημένο φορολογικό νομοθετικό πλαίσιο.

- Πλήρης αναμόρφωση του κώδικα φορολογικής διαδικασίας, με απλοποίηση διαδικασιών αλλά και τερματισμό της αναδρομικής ομηρίας του φορολογούμενου πολίτη από το Κράτος.

Η χώρα πρέπει να αλλάξει ταχύτητα και να αλλάξει πρότυπα.

Να υιοθετήσει τις βέλτιστες πρακτικές που ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η Ελλάδα θα αλλάξει με τη στήριξη μιας νέας, μεγάλης κοινωνικής συμμαχίας, η οποία χτίζεται στην κοινωνία, τη διαμορφώνουμε εμείς οι ίδιοι με τις προτάσεις μας.

Η Νέα Δημοκρατία αλλάζει.

Είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε την Ελλάδα.


Του Απόστολου Τσένη

Δεν υπάρχουν σχόλια: